Mobilisti 4/2021 – Kellä Omni on.

JAA
ARTIKKELI

Vuoden neljäs Mobilisti on ilmestynyt tilaajille ja nyt myös lehtipisteisiin. Takatalvisella kannella varustetussa kesälukemistossa on monipuolisesti aiheita, joiden parissa setämies sekä viihtyy että sivistyy. Esittelemme selviytyneen klassikko-Chevyn – sellaisen joita Suomi-autot olivat. Tutustumme myös Remun vanhaan Volvoon ja Simca Aronde Montlheryyn. Moottoripyöräpuolella aiheena ovat Hondan satapiikit, joiden kilpamenestyksellä japanilaismerkki breikkasi lännessä. Hyötyajoneuvojen ystäville käymme jakelukierroksella Hartwallin vanhalla Volkkarilla. Sota- ja merenkulkuaiheena tutustumme raskaan risteilijän, Prinz Eugenin seikkailuihin. Hae omasi lehtipisteestä tai pistä tilaus vetämään, se käy kätevästi Mobilistin nettisivujen kautta! Muistathan, että tilaajana saat kahdeksan sivua pidemmän lehden ja pääsyn digitaaliseen lehtiarkistoon, jossa on jokainen ilmestynyt Mobilisti-lehti!

Tässä hieman kuvatyrkkyjä lehden ajoneuvoaiheista.

Mobilisti on jo 40 vuotta toiminut ajoneuvokulttuurin ja alan harrastajien äänenkannattajana. Lehden linja on ollut alusta lähtien sama: Jos laite pitää pahaa ääntä ja/tai siinä on pyöriviä osia, se kuuluu Mobilisti-lehteen. Tilaajat saavat jokaisessa numerossa vähintään kahdeksan sivua enemmän luettavaa kuin irtonumero-ostajat. Nyt normaaliin Mobilistin tilaukseen kuuluu myös digilehti ja täydellinen lehtiarkisto numerosta 1/1979 aina tähän päivään saakka.

TILAA LEHTI

Joko luit nämä autojutut:

    Mobilisti koelukee: Valvottua liikennettä

    Mikä sai itä-saksalaisen rajavartijan nauramaan? Historiallisia laitteita käsittelevä kirjallisuus keskittyy turhan usein aiheena olevan ajoneuvon teknisten ominaisuuksien ja nippelitiedon …

    LUE LISÄÄ

    Uusi Mobilisti Senior on täällä!

    Jos posti on ruohonleikkuultaan ehtinyt kuljettaa, ovat tilaajamme saaneet tänään uusimman Mobilisti Senior -lehden. Kyseessähän on erikseen tilattava, mustavalkoiseen ainekseen keskittyvä …

    LUE LISÄÄ

    Vain murrosikäisille

    Satapiikkien kehitys oli 80-luvulla nopeampaa kuin koskaan. Tehot nousivat ja italialaiset pyrkivät japanilaisten rinnalle. HRD oli pienen valmistajan yritys päästä isojen ohitse. Juttu on nähty …

    LUE LISÄÄ