Vantaalle on kuin varkain noussut entisöintipaja, jolle näyttää talouden yleisestä alamäestä huolimatta riittävän oikeita töitäkin. Grips Garage on erikoistunut brittiautoihin, mutta tekee korjauksia muihinkin riittävän vanhoihin ja kiinnostaviin ajoneuvoihin.
Teksti ja kuvat: Janne Halmkrona
Alkuperäinen tarina on julkaistu Mobilistissa 3/2014.
Oskari Åvall ja Healey 3000 -projekti.
Vuosikymmenien ajan on totuttu siihen, että ajoneuvojen entisöinti ei ole Suomessa kannattavaa liiketoimintaa. Alalla on toiminut pieni määrä yrityksiä, joista suurin osa on pysynyt yhden miehen pajoina. Hyviä tekijöitä tässä itse tekemisen maassa on aina ollut. Tilaajiakin luulisi olleen, niin paljon kun on kuulunut tarinoita työvaiheista joita kukaan ei osaa enää tehdä. Kysynnän ja tarjonnan kohtaamattomuudelle on ollut monia syitä.
Perinteinen väärä lähtökohta työn teettämisessä on ajoneuvon arvon suhteen arvioitu kannattavuus. Jos entisöintiin menee yhtä paljon aikaa kuin kesämökin tekemiseen, on siitä maksettava yhtä paljon rahaa, vaikka jälleenmyyntiarvo olisikin pari tonnia mökin kymmeniin tuhansiin verrattuna.
Tekijöissäkin on ollut vikaa. Taitavakin käyttää liian paljon aikaa työhön josta ei ole aiempaa kokemusta. Outoja töitäkin on hiljaisina hetkinä otettu vastaan, vaikka hyötysuhde niiden valmistumisessa on ollut huono. Kaiken sisään tulevan vastaanottava ei yksinkertaisesti pysty tekemään hyvää jälkeä kohtuullisessa ajassa.
Jamie Dowson ja Oskari Åvall kokoavat Triumph TR3:n alustaa. Auton on tarkoitus valmistua ajoissa toukokuun alussa pidettävään Lahden Classic Motor Show -tapahtumaan. Kuva on otettu 18.3.
Grips Garage lähti liikkeelle nuoren miehen ensimmäisen auton entisöinnistä. Se, että kyseinen herra on vuosikymmeniä autoja harrastaneen Arne Åvallin poika Oskari, selittää jonkin verran yrityksen linjaa, mutta ei kaikkea. Arne ostatti 1990-luvun alussa Yhdysvalloista itselleen huonokuntoisen MGA:n. Tai oikeastaan hän osti ihan toisen auton, mutta konttiin jäi vielä tilaa ja Arne pyysi pakkaamaan mukaan Triumph TR3:n. Sellaista ei löytynyt, mutta MGA kylläkin. Arne lupasi tehdä auton pojalleen, mutta aika ei riittänyt ja auto jäi tekemättä.
Arne Åvall tarkastaa Triumph TR3:n toiminnan pyörittämällä vaihteistoa sorvissa.
Pitkälti tämän vuosituhannen puolella Oskari kyllästyi lopulta odottelemaan ja kysyi lupaa aloittaa entisöinti itse. Arne myöntyi, vaikka ajattelikin 19-vuotiaan innon riittävän enintään auton purkamiseen. MGA oli hyvä opettelun kohde. Koska peltiosia ei silloin löytynyt mistään, joutui Oskari tekemään suuren osan kolarivaurioituneen auton etu- ja takapäästä itse. Puolentoista vuoden kuluttua auto oli valmis. MGA esiteltiin MG-kerhon tapahtumassa ja seuraavana keväänä Lahden Classic Motor Showssa.
Oskari lähti opiskelemaan autoinsinööriksi. MGA pistettiin myyntiin ja sitä esiteltiin eri tapahtumissa. Seuraavaksi projektiksi ostettiin Austin Healey 100/4, MGA:n tapaan teknisesti yksinkertainen ja harrastajien keskuudessa haluttu. Juuri haluttavuus pitää hinnat sillä tasolla, että työlle voi laskea arvoakin. Healeyn tekemiseen meni sunnilleen yhtä pitkään kuin MGA:nkin. Sekin esiteltiin Lahdessa.
Autot laitettiin myös ulkomaisille sivuille myyntiin. Melkein heti tuli selväksi, että ainakin Healey lähtisi maasta, niin nopeasti siitä tuli tiedusteluja. Lontoosta tulleessa kyselyssä pyydettiin alustakuvia. Åvallit ajattelivat kyselijän tarvitsevan mallikuvia omalle entisöinnilleen, mutta lähettivät kuvat silti. Seuraavassa yhteydenotossa tiedusteltiin jo lähintä lentokenttää. Sovittiin tapaaminen. Koneen ilmoitettua saapumisaikaa ei löytynyt lentoyhtiöiden aikatauluista, mutta sille oli looginen selitys: brittipariskunta saapui paikalle liikelentokoneella.
Herra suditteli Healeyllä lähiteitä ja osti auton pois. Hinnasta ei tingitty, mutta kaupan päälle autoon pyydettiin lisävarusteita. Rouva ihasteli sillä välin nättiä MGA:ta. Healey lähetettiin Sveitsiin pariskunnan kakkosasunnolle. Muutama kuukausi myöhemmin tyytyväinen ostaja soitti ja pyysi lähettämään MGA:n samaan osoitteeseen, vaimolle lahjaksi.
Oskari alkoi tosissaan harkita päätoimiseksi käsityöläiseksi ryhtymistä. Koulunkäynti ja yrittäminen eivät sopineet yhteen. Aikataulut pettivät, kahdessa paikassa ei voinut olla yhtä aikaa. Sitä paitsi autoinsinöörikoulutuksesta ei alalla olisi lopulta juuri mitään hyötyä. Peruskoulutus oli hyväksi, mutta can-väylien ohjelmaparametreillä ei käytännön korjaustöissä ole merkitystä.
Alkuvuosina Grips Garagen toiminta perustui huonokuntoisten autojen ostamiseen, kunnostukseen ja myyntiin. Nykyisin valtaosa toiminnasta on tilaustöitä. Oskari myös löysi brittiautojen osille valmistajan, jonka laatu tyydytti. Useinhan harrasteautoihin myytävät tarvikeosat ovat olleet laadultaan kyseenalaisia. Osia tilattiin sen verran runsaasti että niitä liikeni jokunen myös myyntiin. Nyt niiden välittäminen on yhden miehen päätoimi. Osa asiakkaista hankki aiemmin tarvittavat osat netistä, mutta ostaa ne nykyään suoraan Suomesta. Hintakin on sama kuin nettikaupassa. Tarkoitus on tulevaisuudessa laajentaa varaosien lisäksi muuhun oheistavaraan.
Korjaustöissä on pidetty tiukka linja. Ruosteisia Mersuja olisi tarjolla pilvin pimein. Niistä täytyy kuitenkin kieltäytyä mikäli tahtoo erikoistua johonkin mitä muut eivät osaa. Oskari ei myöskään aio opetella korjaamaan omaa käyttöautoaan, se on ihan liian uutta tekniikkaa.
Asiakastöissä periaatteena on tehdä ja laskuttaa pienissä erissä. Näin tekijä ja omistaja pysyvät selvillä työn edistymisestä, eikä tekijän tarvitse ajallaan rahoittaa paljonkin myöhemmin maksettavaa isoa projektia.
Grips Garage on onnistunut siinä, mitä on pitkään pidetty lähes mahdottomana. Yritys on kasvanut nopeasti yhden miehen sivutoimesta nykyiseksi neljän miehen päätoimeksi. Sijainti pääkaupunkiseudulla on auttanut asiakkaiden löytämisessä, mutta ei ole ainoa menestyksen syy. Erikoistuminen tietyn tyyppisten ajoneuvojen korjaamiseen on ollut toimiva ratkaisu ja mahdollistanut tekijöiden kehittymisen alalla. Vanhojen autojen varaosiakin on moni välittänyt, mutta harvassa ovat myyjät, jotka voivat kertoa käyttävänsä niitä myös itse.